Farliga ämnen i ”naturliga” hudkrämer

Ja så var det dags igen, att skrämma upp folk för att sälja fler lösnummer eller reklam.

GP postade härom dagen en artikel med just titeln ”Farliga ämnen i ”naturliga” hudkrämer”.

Jag tycker självklart att man skall vara medveten om vad man utsätter sin kropp för men man måste ju hålla sig till fakta. Jag är absolut ingen kemist men jag vet att vissa ämnen som kan vara skadliga i stora doser inte gör någon skada i väldigt små doser.

Här kommer ett utdrag från GP´s artikel

Fakta: Omdiskuterade konserveringsmedel

Parabener är ett gemensamt namn för en grupp konserveringsmedel: butylparaben, isobutylparaben, propylparaben, isopropylparaben och methylparaben. Några parabener har genomgått vetenskaplig granskning och studier visar att vissa av dem kan störa hormonbalansen hos fiskar. Kritiker menar att denna effekt även finns på människor, medan kosmetikaindustrin hävdar att de är väl beprövade.

Här kommer KTF´s (Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet) svar på artikeln (ett utdrag) läs hela artikeln här

Mängden avgörande för effekten

Ett annat viktigt fundament är att dosen är avgörande för effekten.Konserveringsmedel illustrerar detta på ett tydligt sätt. Konserveringsmedel är till för att döda bakterier och svamp och på så sätt säkerställa att produkten håller en hög kvalitet under hela livscykeln. Sådana ämnen är per definition ”giftiga” i sin koncentrerade rena form. I en produkt är dock halten konserveringsmedel alltid låg för att inte orsaka hudirritation eller andra negativa effekter. Alternativet att inte konservera en produkt innebär att den med stor sannolikhet får en tillväxt av mikroorganismer som snabbt gör den otjänlig och eventuellt hälsovådlig.

En typ av konserveringmedel kallas för parabener. Dessa har varit flitigt omdiskuterade på senare tid. Det tål dock att upprepas att EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet (SCCS) efter upprepade genomgångar av den samlade vetenskapliga litteraturen gång på gång kommit fram till slutsatsen att parabener är säkra att använda i kosmetiska produkter.

Ytterligare ett utdrag ur GP´s artikel, här kommenterar man bla mineraloljor

Fakta: Omdiskuterad oljeprodukt

Mineralolja framställs av råolja, petrolium, som är en ändlig resurs och som inte kan brytas ner av naturen. En vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter eftersom de är billigare och mer hållbara än vegetabiliska oljor. Kritiker menar att mineraloljor är dåliga för huden och täpper till mellan 40 och 60 procent av hudens porer vilket i sin tur försämrar hudens naturliga återfettning och förhindrar den från att ta upp vitaminer. Enligt Läkemedelsverket finns dock inga studier som visar att mineralolja skulle vara farlig för hälsan.

Och så här skriver KTF om mineraloljor

Mineralolja täpper inte till porer

Huden är en ytterst stark barriär som är svårpenetrerad. De allra flesta ingredienser kan alltså inte passera genom huden och in i blodomloppet. Att mineralolja skulle täppa till hudens porer finns det inget vetenskapligt belägg för utan är snarast att betrakta som en skröna.

Som sagt, måla inte fan på väggen innan ni har all fakta. Läs bägge artiklarna och skapa dig sedan en egen uppfattning.

Kram från Tess

Annonser

En reaktion på ”Farliga ämnen i ”naturliga” hudkrämer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s