Ordlista-Vanliga ord på skönhetsprodukter

Skönhets Lexikon

Jag har sammanställt en lista på termer som är vanliga på skönhetprodukters förpackningar och i reklam.
Listan är i bokstavsordning.

Nedanstående förklaringar gäller för produkter man använder på huden och inte sådana man sväljer.

Aha – Alpha Hydroxy Acid
Ett samlingsnamn för naturliga syror t.ex. mjölksyra och äppelsyra som frigör döda ytliga hudceller till skillnad från BHA som tränger djupare ner i porerna. Används för att exfoliera huden.

Antioxidanter
Ett samlingsnamn för ämnen som främst finns i frukt och grönsaker. Bland antioxidanterna finns b.la C-vitamin och E-vitamin. Används för att bekämpa hudens naturliga åldrande; rynkor, bruna fläckar, minskat collagen m.m. Skyddar mot fria radikaler. Antioxidanter är guld inom anti-aging hudvård.

Arganolja
En olja som kommer från argan trädets frukter. Innehåller E-vitamin. Passar bra för torr hud och tort hår.

Ceramider
Finns naturligt i hudens yttre lager. Skyddar b.la huden från att förlora vatten, gör huden genomfuktad och smidig. Ett skydd som minskar av ålder, solskador, föroreningar m.m. Genom att tillföra Ceramider i hudvård återfår huden sin skyddsbarriär.

Cykliska silikoner
Används i kosmetiska produkter främst för dess egenskaper som: antistatiskt och uppmjukande. I Mars 2015 bedömde EU´s vetenskapliga kommitté, SCCS att Cykliska silikoner är säker att använda i de flesta kosmetiska produkter. Dock kan höga koncentrationer på 85-92%  ha en negativ påverkan på kroppen.

Dermatologiskt testad
Ett väldigt vanligt uttryck som faktiskt bara betyder att produkten är testad av en dermatolog (hudspecialist) på sin egen eller andras hud. Påverkas inte av hur testet gick till ej heller resultatet. En försöksperson kan alltså ha blivit, låt oss säga blind efter ett test utfört av en dermatolog. Det testet gör att produkten ändå är Dermatologiskt testad. Används inom marknadsföring så vi ska känna att en produkt är säker att använda

Ekologiska produkter
Naturliga produkter. I skrivandes stund (2015) finns det fler olika märkningssystem för ekologiska produkter vilket gör det svårt för oss konsumenter att förstå vad vi egentligen köper.

Exfoliera
Avlägsna gamla döda hudceller från hudens yttersta skikt. En exfolierad hud tar lättare upp fuktgivare och andra hudvårdande preparat.

Fria radikaler
Finns i allas kroppar. De är instabila molekyler som skadar sina grannmolekyler.
Får bl.a. vår hud att åldras. Ett överskott av fria radikaler gör att vi åldras snabbare. En ökning av fria radikaler får vi av t.ex solen, föroreningar, rökning, stress, alkohol och en dålig diet.

Glycolic acid
En AHA syra som exfolierar huden. Är väldigt populär och säker att använda. Kommer i olika styrkor men en styrka på minst 10% är att rekommendera för att ge effekt på huden.

hyaluronsyra/hyaluronic acid
Binder b.la fukt vilket ger huden ett fylligare, genomfuktat och ”yngre” utseende.

Hyperpigmentering
Bruna fläckar som oftast dyker upp i ansiktet, händer och dekolletaget, vilka utsätts för mest solljus. Kan också uppkomma efter akne, kemisk peeling m.m. Kan blekas bort. Det finns även produkter som kan förhindra att nya fläckar uppkommer.

Hypo allergenic
Anger att en produkt är (ganska) säker att inte åstadkomma allergiska reaktioner.

In vitro
Den här typen av tester är gjorda i en kontrollerad miljö utanför en levande organism t.ex. i ett provrör. Det har alltså inte skett på människa eller djur.

Kinetin
Ett växthormon som sägs minska hudens tecken på åldrande, solskador m.m.

Kliniska tester
Att en produkt är kliniskt testat säger egentligen inte så mycket då det kan innebära både att en produkt bara är testad på en klinik eller en mer vetenskaplig studie. Används inom marknadsföring så vi ska känna att en produkt är säker att använda.

Kollagen/Collagen
Ett fiberprotein som finns i våra kroppar. Stöder hud, muskler, leder, ben, brosk och inre organ. Tillsammans med Elastin ger de huden struktur, ett slätt utseende och elasticitet. Solskador och kroppens åldrande försämrar kollagenet i våra kroppar.

Kreatin/Creatine
En aminosyra som finns naturligt i våra kroppar och kan tillföras genom att äta fisk, kött och tillskott. Om det tillförs på huden med t.ex. en kräm sägs de kunna öka hudens elasticitet och ta bort hyperpigmenteringar. Påstås av vissa även kunna minska rynkor, skydda mot UV skador och göra huden fastare.

Lipo-peptider
Sägs öka vår produktion av elastin, kollagen och hyaluronsyra.

Micellar Water
En skonsam rengöringsprodukt för huden. Läs mer här.

Microdermabrasion
En icke kemisk form av hudslipning som använder microkristaller för att avlägsna hudens allra yttersta lager av döda hudceller. Denna typ av peel är mild och ger inget obehag.

Mineraloljor
Mycket omdiskuterat om det är ofarligt eller ej att använda i kosmetiska produkter.
Läs mer här

Oftalmologiskt testad
Samma som Dermatologiskt testad fast här av en ögonläkare. En maskara kan t.ex. vara oftalmologiskt testad.

Oz
En måttenhet. 1 oz =29,5 ml

Parabener
Används som konserveringsmedel i olika kosmetiska produkter. Vissa parabener är inte tillåtna i kosmetiska produkter. Läs mer här

Phytosphingosine
Finns naturligt i hudens yttersta lager. I skönhetsprodukter tillsätts det b.la för dess antibakteriella och antiinflammatoriska effekt vilka är bra mot akne symptom.

Pigmentfläckar
Bruna fläckar som oftast dyker upp i ansiktet, händer och dekolletaget, vilka utsätts för mest solljus. Kan också uppkomma efter akne, kemisk peeling m.m. Kan blekas bort. Det finns även produkter som kan förhindra att nya fläckar uppkommer.

Polyfenoler/Polyphenols
En antioxidant.

Procyanidin
En antioxidant som används för dess anti-age och antiinflammatoriska egenskaper.

q10
En antioxidant som finns naturligt i kroppen men som minskar när vi åldras. Används i skönhetsprodukter för att bekämpa hudens naturliga åldrande.

Resveratrol
En antioxidant som används för dess anti-age och antiinflammatoriska egenskaper.

Retinol
A-vitamin som är en kraftfull antioxidant.
Även namnet på en produkt som innehåller naturligt A vitamin som också finns i våra kroppar. Produkten används främst som akne behandling.

Serum
Serum kallas ofta produkter med en hög koncentration av aktiva ingredienser. De består ofta av mindre molekyler som kan tränga djupare ner i huden. Serum skall för det mesta användas tillsammans med din dag och nattkräm.

SPF
Sun Protection Factor, ett mått på solskyddsförmåga.
För att på sommaren minimera skador på huden som får den att åldras är SPF 30 minimum enligt mig.

Squalane
Ett ämne som finns naturligt i våra kroppar men minskar då vi åldras. En antioxidant som tillsätts i anti-aging produkter b.la för dess förmåga att mycket snabbt penetrera huden. Kan minska rynkor och linjer, förebygga solskador, ge fukt m.m.

Tetrapeptider
Används oftast i anti-aging produkter för dess förmåga att balansera hudtonen, minska pigmentfläckar, förebygga hyperpigmentering samt förbättra hudens elasticitet.

Vitamin A
En bra antioxidant med bevisad anti-aging effekt. Mycket effektiv om man använder den receptbelagda produkten Retin-A som innehåller syntetiskt skapat A vitamin vilka fungerar effektivare och snabbare  på linjer och rynkor än vad Retinol. som också är en A vitamin produkt, gör.

Retinol är ganska lik Retin-A men innehåller naturligt vitamin A som även finns i våra kroppar och fungerar bättre som en akne behandling.

Om du vill få ett garanterat resultat av din hudvårdsrutin mot ålderstecken så rekommenderar jag Retin-A.
Retin-A är en väldigt kraftfull produkt så du ska skaffa den genom en hudläkare som kan svara på dina frågor och ge dig korrekta instruktioner hur du använder den.
Vitamin B5
Används ofta i skönhetsprodukter för dess förmåga att återfukta huden, bevara den fukt som finns och skydda huden mot yttre påverkan.

Vitamin C
En antioxidant som är väldigt vanlig i hudvårdsprodukter som skall minimera linjer och rynkor. Vitamin C kan öka kollagen produktionen, bleka bruna (sol) fläckar och ge dig en jämnare hudton. Kan även bleka märken efter akne.

Vitamin E
En antioxidant som har mycket forskning bakom sig. Kan ge en jämnare hud och minska skador på kollagen och elastin från solen.

hjarta

Kram från Tess

Disclaimer: jag är ingen kemist eller liknande.

Annonser

5 reaktioner på ”Ordlista-Vanliga ord på skönhetsprodukter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s